Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Ogledalo žudnje

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Ogledalo žudnje taj Sre Jan 05, 2011 8:50 am

Bite.me.Damon

avatar
Admin
Ogledalo žudnje je izmišljeni predmet iz serije romana o Harry Potteru britanske spisateljice J. K. Rowling.
To je mistično ogledalo koje je Harry Potter otkrio u jednom od tajnih hodnika Hogwartsa. Ogledalo se pojavljuje samo na Harryjevoj prvoj godini u Hogwartsu - u knjizi Harry Potter i Kamen mudrosti. Na ogledalu je ispisan naziv na engleskom koji naopako pročitan znači: ja ne pokazujem tvoje lice nego želje srca tvoga. U nazivu na engleskom se pojavljuje kao prva, riječ erised što je ustvari desire (na hrvatskom žudnja). Prema riječima Albusa Dumbledorea,
"Ono nam pokazuje ništa manje i ništa više nego najdublje i najočajnije želje našeg srca".
Harry u njemu vidi svoje roditelje, James i Lily Potter, kao i svu svoju ostalu porodicu koju nikad nije upoznao, Ron Weasley vidi sebe kao Glavnog asistenta i kao Kapetana kvidičke ekipe Gryffindora kako u rukama drži Međudomski i kvidički pehar (to otkriva njegovu želju da se dokaže i da prestane biti u senci svoje uspešne braće). Albus Dumbledore, jedan od četiri lika koji je u romanima stao pred Ogledalo Erised, tvrdi kako je vidio sebe kako u rukama drži nekoliko parova čarapa jer kaže da "...čovjek nema nikad dosta čarapa...". Kaže da nikad za Božić ne dobija čarape i da mu ljudi samo poklanjaju knjige. To možda navodi navodi na činjenicu da je Dumbledore u potpunosti sretan, ali je ipak Harry na kraju rekao da sumnja u njegovu iskrenost.
Ogledalo je bila poslednja i najjača zaštita Kamenu mudraca. Dumbledore je sakrio Ogledalo i Kamen u njemu. Začarao je tako da Kamen može uzeti samo osoba koja želi ga uzeti, ali ne i iskoristiti. Svi drugi bi sebe videli kako piju Elikser života ili pretvaraju stvari u zlato, prije nego sebe kako nalaze Kamen. Tako je Profesor Quirrel vidio sebe sa Kamenom u ruci, ali ga nije mogao uzeti. Zato je iskoristio Harryja, koji je mogao uzeti Kamen, jer se nije hteo koristiti njime. Harry je uspeo uzeti Kamen, ali ga se Quirrel na sreću nije uspeo dokopati.preuzeto sa wikipedie.


_________________


Harry: Albus Severus..you were named for the two headmasters of Hogwarts. One of them was a Slytherin and he was probably the bravest man I ever knew.

Snape: "Look... at... me."


Spojler:
Finally, after years of everyone telling Harry how he has Lily's eyes, the reader finally gets to understand the significance. The whole Snape story is beyond brilliant, and Alan Rickman is going to be awesome in Hallows Part 2.

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu