Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Sito za misli

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Sito za misli taj Sre Jan 05, 2011 5:41 pm

Bite.me.Damon

avatar
Admin
Sito je predstavljeno kao kamena posuda koja služi za čuvanje sećanja. Ukrašeno je drevnim runama i ispunjeno je nepoznatom stvari sivkaste boje, u tečnom ili gasovitom stanju koja podseča Harryja na pramen Dumbledoreove kose. Ta stvar ustvari predstavlja sećanja. Čarobnjak ili veštica može ostaviti svoje ili nečije sećanje u Sito, te ga kasnije pogledati. Takođe pomaže kada um postane prenatrpan raznim informacijama, tako što ga čarobnjak rastereti ostavljajući razna sećanja u njega.
Postupak ostavljanja sećanja u Sito nije potpuno objašnjeno (verovatno jer Harry to nije nikad radio), ali sećanje treba prvo izvući iz uma pomoću čarobnog štapića, a zatim stvar koja je izašla, treba preneti do Sita. Takođe se sećanje može pohraniti i u male bočice, a kasnije preneti u Sito.
Osoba koja gleda sećanje u Situ, osim što može gledati sećanje na površini Sita, i to kroz oči čarobnjaka ili veštice čije je sećanje u Situ, može i uči u sećanje. Tada gleda događaj koji se desio iz trećeg lica, odnosno pretvara se u neku vrstu utvare koja i nije zapravo u tom trenutku na tom mjestu (osobu koja je u Situ niko od sudionika sećanja ne može vidjeti). Sito ustvari stvara neku vrstu virtualne stvarnosti. Osoba koja je u sjećanju takođe može videti i stvari koje u tom trenutku nije video vlasnik sećanja, iako ih se on ustvari ne seća. Na pitanje kako je to moguće, J. K. Rowling kaže u jednom od razgovora da je to jedno od magičnih svojstava Sita sjećanja. Na sličnom principu radi Dnevnik Toma Riddlea koji je također mogao uvući u sebe svog čitaoca (Dnevnik je ustvari bio horkruks).
Sećanje u Situ se može promeniti (kao što je uradio Horace Slughorn), odnosno preinačiti. U sećanje se mogu dodavati novi elementi, brisati stari, a često su neki delovi sećanja zamagljeni, pa tako da Sito ne predstavlja uvek najpouzdaniji način otkrivanja toka nekih događaja. Takođe, u Sito se ne moraju pohranjivati sećanja samo ljudi, te mogu biti i sećanja nekih drugih stvorenja kao npr. kućni vilenjaci.
kao i ostala imena u romanima, i ovo ime u engleskom izvorniku ima i druga značenja. Engleski izvornik sita sjećanja je Pensieve. Sieve je naprava koja služi za pročišćavanje misli, i osoba koja koristi napravu postaje zamišljena, odnosno ispunjena mislima (en. pensive). Također je Pensieve anagram od Pevensie, prezimena glavnog lika iz knjige Lav, vještica i ormar, autora Clive Staples Lewisa u kojoj deca Pevensie odlaze u drugi svet kroz magični ormar, kao što je Harry putem Sita sećanja, ušao u novi svet - u Dumbledoreovo sećanje.preuzeto sa wikipedie.


_________________


Harry: Albus Severus..you were named for the two headmasters of Hogwarts. One of them was a Slytherin and he was probably the bravest man I ever knew.

Snape: "Look... at... me."


Spojler:
Finally, after years of everyone telling Harry how he has Lily's eyes, the reader finally gets to understand the significance. The whole Snape story is beyond brilliant, and Alan Rickman is going to be awesome in Hallows Part 2.

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu